SORĞU
BU DOVURDE ESL SEVGI VAR ? YOXSA DOSTLUQ VAR ?
Всего ответов: 1185
Главная » 2008 » Июнь » 3 » Pomidorlar klassik musiqi ve suda yetişdirilir .............
Pomidorlar klassik musiqi ve suda yetişdirilir .............
19:33
 
 
 
Fikirlerinizi bildirin..
 
 
 
 
 
     
 
 
 
 
Japonya'da yaşayan iki Türk gənci, bir şirkətin Beyin Köçünə Qarşı Beyin Gücünü Təşviq edirik kampaniyasına qatıldı. Fikirləri, əkinçilik dünyasında bir inqilab yaratdı. Quraqlıqla qarşı-qarşıya olan dünya üçün ümid işığı olan bu üsulla pomidor toxumu torpaqsız suda yetişdirilir
Bu səhifədəki fotoşəkillərə diqqətlə baxdığınızda görünüşün, Matrix filmindəki bir səhnəni xatırlatdığını düşünə bilərsiniz. Kökündə torpaq olmayan kətanların içində böyüyərək havaya doğru uzanan bir budaq və üzərində onlarla pomidor... Bura bir laboratuar deyil bir istixana... Çöldən sıravi kimi görünən bu istixanaya əlinizi qolunuzu yelləyərək girə bilmirsiniz. Ayağınıza galoşları, başınıza boneyi keçirirsiniz, ağ önlüyü geyirsiniz... Çünki buradakı hər kəs bu şəkildə gəzir. Məqsəd steril bir mühit təmin etmək, içəridəki məhsulu mikroblardan qorumaq. Toxumlar burada kompüterlərlə nəzarət edilir, Kompüterlərin ol/tapıldığı bu istixanada hamısı əkinçilikdə inqilab xüsusiyyəti daşıyan toxumlardan meydana gələcək pomidorları nəzarət edir. Burada Miracla (möcüzə) adı verilən pomidorlar çıxarılır.
BİR TOXUM, 20 MİN POMİDOR
‘Möcüzə' pomidorların hekayəsi üç il əvvəlinə söykənir. Dizayn Qrupun Beyin Köçünə Qarşı Beyin Gücünü Təşviq edirik kampaniyasına Yaponiyada mikrobiologiya hissəsində oxuyan iki Türk gənci qatıldı. Onlar suyun içində çat/yetişən pomidor fikirini tapdı. Şirkətin AR-GE qrupu daha sonra bu fikiri inkişaf etdirdi. Normal bir pomidorun toxumundan yüzdə yüz/üz təbii pomidorlar yetişdirilməyə başlandı. Heç bir kimyəvi maddə və gübrə istifadə etmədən, toxumun bütün ehtiyacları suyun içində qarşılanaraq edildi.
Bu gün bir tək toxumdan 20 min ədəd/adət pomidor əldə edilir. Çoxlu sistemdə isə toxum sayı artırılır və suyun içinə buraxılan toxumlardan maksimum səmərə alınır: Bu sistem sayəsində hər yerdə satılan sıravi bir pomidor toxumundan torpaqlı əkinçilikdə bir dönüşdən əldə edilən 10 ton məhsul yerinə dönüş başına 80 ton məhsul alına bilir.
Dizayn Qrup İdarə heyəti Başçısı İbrahim Mirmahmutoğulları, proyekti belə izah edir: ‘Proyektin fikir atası olan iki Türk gənci bir toxumun içində daha çox potensial olduğunu düşündüklərini bizə söylədi. ‘Dərs kitabları bunu bir az yazır amma biz bunun limitlərini məcbur edən bir iş icra etdik. Bir toxumdan daha yüksək səmərə alına biləcəyini düşünürük. Bunun üçün bir neçə parametr irəlilədik' dedilər. Toxumun içindəki potensialı ortaya çıxaran parametri biz genişlətdik.'
DÜSTURU SİRR KİMİ SAXLANIR
Mirmahmutoğullarının pomidorla əlaqədar verilən məlumat bu qədər. Bu üsulu bulan iki adamın da nə adı açıqlanır nə də üsulu... Məlum fikir ən qiymətli şey, önümüzdə qlobal istiləşmə gerçəyi var... Mirmahmutoğulları da işdə bu nöqtədə daha əhəmiyyətli olduğuna diqqət çəkir: ‘Torpağın iki rolu var. Birincisi daşıyıcılıq, ikincisi isə əldən düşmüşün ehtiyacı olan içində sodyum, potasyum kimi kimyəviləri verməs(n)i. Bitki bunları əmər və böyüyər. Biz sodyum və potasyumu torpaqdan təbii olaraq al/götürürük. Suya bunları həb kimi veririk. Bunları suyun içindəykən torpaqda olmalarına nisbətlə daha yaxşı əmir. Əslində işin özü suda. Toxum su içində kök salır və böyüyür. Bunun üçün xüsusi bir axış sistemi qurduq. Toxumun şitilə, şitilin məhsula çevrildiyi müddətdəki bütün olub bitənlər ən incə nöqtəsinə qədər heç bir detal atlamadan edilir. Bir toxumun ehtiyac duyduğu hər şey o istixanada verilir. Sudakı kök sərbəstcə gəzir, bir tərəfdən gövdə meydana gəlir, bir tərəfdən budaqdan və bir tərəfdən də meyvə verməyə başlayır. Meyvəyə çevrilməyə qədər təxminən bir yarım, iki ay qədər sürüyür.'
Musiqi pomidorun da qidasıdır!
İstixanadakı toxumlara davamlı klassik musiqi və Türk Sənət Musiqis(n)i dinlətdirilir. Buradakı məqsəd bitki üzərindəki stresi al/götürmək. Ruhun qidasını da sahə toxumlar özünə uyğun davranır. İçindəki genetik potensial ortaya çıxır.
İstiliyi belə kompüterlə nizamlanır
Antaliyada bir istixanada yetişdirilən pomidorlar kökündən budağına qədər fərqli istiliklə yetişdirilir. Bu istiliyi nizamlayan isə kompüter. Hələlik sınaq istehsalı edilən pomidorlar 2009-cu ildə bazarda satılmağa başlanacaq. İbrahim Mirmahmutoğulları, pomidora yaradılışında böyük bir güc verildiyini və özlərinin də o gücü kəşf etdiyini belə izah edir: ‘Bəli biz bu gücü kəşf etdik amma daha gedəcək çox yolumuz var. Müəyyən bir qisimini ortaya çıxarıb əldə etdiyimiz məsafə bu gün Türkiyənin maraq/əlaqəsini çəkdi. Bu an dünyanın ən məhsuldar sisteminə sahibik. Çox az suyla, az enerjiylə daha çox insanın aclıq probleminə həll çıxarar hala gəldik' deyə danışır.
Просмотров: 1575 | Добавил: huseyn | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 1
1  
surprised

Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Четверг, 23.11.17, 14:27
Приветствую Вас QONAQ
GİRİŞ
TEQVİM
«  Июнь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
MİNİ_CHAT
200
AXTAR
DOST SAYTLAR
REYTİNG

UMUMI 1
QONAQ 1
ISTIFADECI 0